kyhmyjoutsenet

Vuotta 2016 ei yleisesti muistella hyvällä. Muistot lämpenevät, kun kääntää huomion pois ihmisten touhuista.

 

Tammikuu

 

Liuskasaari, Helsinki 6.1.

Auringonpilari. Liuskasaari, Helsinki 6.1.

Vuosi alkoi viileissä merkeissä, ja pakkanen loihti avoimena pysyneelle merelle sankkaa merisumua.  Kuvatodisteita löydät täältä.

 

Helmikuu

 

Jurmo, Parainen 21.2.

Piekana. Jurmo, Parainen 21.2.

Ajatus hyytävän lumisesta saaristosta sai lähtemään Jurmoon, mutta talvitunnelmasta ei helmikuussa päässyt nauttimaan. Viihdyimme mainiosti lumettakin, kuten täältä voi lukea.

 

Maaliskuu

 

Lauttasaari, Helsinki 21.3.

Laulujoutsen Arkangelin seudulta. Lauttasaari, Helsinki 21.3.

Kevät eteni jälleen kerran hyvässä aikataulussa, ja mietiskelin sen innoittamana luontovuoden seuraamista. Laulujoutsenparvi maaliskuun lopulla ei ole ihmeellinen havainto, mutta yli 1600 kilometrin päässä rengastettu vieras on.

 

Huhtikuu

 

Herttoniemi, Helsinki 11.4.

Herttoniemi, Helsinki 11.4.

Herttoniemen Fastholmassa pesinyt lehtopöllö sai lentoon ennätykselliset seitsemän poikasta. Toivon mukaan Helsinki on heille hyvä, sillä tapaisin mielelläni toistekin.

 

Toukokuu

 

Seurasaari, Helsinki 25.5.

Seurasaari, Helsinki 25.5.

Mitä uusiin kohtaamisiin tulee, Niilo Naurulokki on Helsingin odotetuimpia lintuvieraita. Tanskalaislinnun tarinaan voit tutustua täältä.

Uusimman tiedon mukaan Niilo voi hyvin, sillä hänet nähtiin 4.12. kotiseuduillaan Kööpenhaminassa. Juhlallinen vastaanottokomitea kokoontunee ensi huhtikuussa Seurasaaren sillalle.

Harvinaisen lämmin toukokuu oli myös erinomainen aika retkeillä Jurmossa.

 

Kesäkuu

 

Vallisaari, Helsinki 28.6.

Vallisaari, Helsinki 28.6.

Vallisaaren aukeaminen yleisölle oli alkukesän suuria uutisia. Kuten taannoin kirjoitin, vehreä saari on hieno luontokohde, joka voi parhaassa tapauksessa nousta paraatiesimerkiksi matkailun ja luonnonsuojelun synergiasta. Pessimistisempiä skenaarioitakin on valitettavan helppo keksiä.

 

Heinäkuu

 

Mustavuori, Helsinki 9.7.

Mustavuori, Helsinki 9.7.

Heinäkuun keskilämpötila pitäytyi Helsingissä tarkalleen keskiarvossaan, ja luonto huokui seesteistä staattisuutta. Pitkän lämpimän päivän saattoi viettää ötököitä kuvaillen, ellei sitten jämähtänyt puistonpenkille kirjan ja roseelasillisen kanssa.

Kuvasta erottuu ainakin musta pallohyppyhäntäinen, mutta pääkohteena on räväkän esteettinen paranvoi. Tarvitsin kuvia, sillä kirjoitin limasienistä lyhyesti tänne.

 

Elokuu

 

Itäinen Pihlajasaari, Helsinki 23.8.

Itäinen Pihlajasaari, Helsinki 23.8.

Kuten elokuun lopulla tunnelmoin, alkusyksy on supermielenkiintoista aikaa. Muuton lisäksi saattoi seurata esimerkiksi kuvan mainiota nuolihaukkakaksikkoa tai urbaaneita nuoria mehiläishaukkoja, joista kerroin tarkemmin täällä.

 

Syyskuu

 

Lauttasaari, Helsinki 13.9.

Lauttasaari, Helsinki 13.9.

Lämmin syyskuu kului tyylikkäissä merkeissä, kuten kuvan hoikkakirvari todistaa. Kaunis kukkakärpänen esiintyi monien muiden suosikkieni seurassa tässä kuvakatsauksessa.

 

Lokakuu

 

Kaivopuisto, Helsinki 26.10.

Kaivopuisto, Helsinki 26.10.

Tähän kuuluisi kenties kuva lintusyksyn sensaatiosta – taigarautiaisesta – mutta käsittelin jo aihetta hiljattain täällä.

Lokakuun lopulla kuvattu hiiripöllö viihtyi Kaivopuistossa vielä joulukuun puolivälissä, yleensä vieläpä hyvin näkyvillä, ja lintu lienee päässyt (tai joutunut) tuhansiin kuviin.

 

Marraskuu

 

Lauttasaari, Helsinki 17.11.

Lauttasaari, Helsinki 17.11.

Koska tarinoin Porkkalan tähtitaivaasta edellisessä kirjoituksessani, nostan marraskuulta esiin toisenlaisen valopilkun: tuomenpisarpirkon. Tehokas ötökkäaika on marraskuussa jo ohi, mutta hyvällä tuurilla makrolinssin eteen voi vielä mönkiä kuvauskohteita. Jos ei halua luottaa tuuriin, voi kantaa ulkoa kariketta ja katsoa, mitä talvehtijoita sen seasta virkoaa. Luontokuvaaja ja -kirjailija Sami Karjalainen kertoo aiheesta tarkemmin täällä.

 

Joulukuu

 

Suomenlinna 10.12.

Suomenlinna 10.12.

Marraskuun alussa pääsi hiihtämäänkin, mutta sen jälkeen lunta ei ole Helsingissä näkynyt. Ilmassa on oikeastaan kevään tuntua, minkä toteaa myös BirdLifen uusin Lintutilanne.

Antakaamme siis vuoden karata juhlallisesti kuin ilmapallon, ja siirtykäämme rehellisen kliseisesti odottamaan kevättä.

Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi