Kylmältä tuntunut maaliskuu on jo puolessa. Vasta tänään koitti se päivä, jona siirryimme vuoden parhaaseen vaiheeseen. Ainakin minun kalenterissani.

Helsinkiä viime viikot hallinneen viimaisen nollakelin sadattelu olisi perusteetonta. Olemme vain saaneet tottua etuajassa eteneviin keväisiin. Aika on sitä paitsi kullannut nekin muistot. Ilmatieteen laitoksen ajankohtainen kirjoitus auttaa kohtaamaan realiteetit: maaliskuu on talvinen kuukausi.

Tämän vuoden osalta ei ole syytä surkutella. Lintujen kevätmuutto on hyvässä aikataulussa. Ympäristö alkaa toden teolla herätä eloon, kirjaimellisesti maalla, merellä ja ilmassa. Tänään oli hektisen keväinen aamu, ja se kiritti Suomeen tuhansia muuttolintuja ensisaapujien seuraksi.

Tammi–helmikuun hiljaisuus ei palaa pitkään aikaan.

Vaikka Helsingissä sisemmät lahdet ovat jäässä, ja monet ulommatkin rannat tuulen pakkaaman jäämassan sulkemia, katse avoimen meren ylle on jo pitkään paljastanut elämän vain odottelevan hieman kauempana. Jään reunasta lähtien riittää liikettä. Muuttoa menee tietysti jäistä piittaamatta. Tänään lintuja kulki jo kaikissa kerroksissa, merenpinnasta silmiä vihloviin korkeuksiin. Tunne siitä, että jokainen suunta huokuu potentiaalia eikä mihinkään uskalla jättää katsomatta, kertoo suuren jakson vaihtuneen.

Seuraavan parin kuukauden ajan kaikki ympärillä muuttuu, ja ymmärrys tästä syklistä saa kokemaan itsensä vähemmän ulkopuoliseksi. Kohteista ei ole pulaa. Linnut ovat vain yksi kevätkirjan aukeamista. Nekin sivut alkavat pian menettää erityisyyttään muun eliömaailman herätessä.

Vuodenkierto on parasta, mitä Suomella on tarjota. Minun maailmani on juuri nyt siinä pisteessä, jossa talven katkeroittama odotus on lunastanut ensimmäiset suuret lupauksensa. Ja niitähän riittää vielä alkukesän öihin asti. Pettymyksen vaaraakaan ei oikeastaan ole, sillä minkä tahansa aikataulun kevät ottaakaan, päämäärä saavutetaan joka tapauksessa.

Jos kevät ei aiheuta elämääsi paineita, on aika priorisoida uudelleen. Kirjoitin avuksi teesejä. Neuvoihini ei tarvitse suhtautua minkäänlaisella kunnioituksella, sillä olen itsekin vasta alussa. Mutta näen ja koen silti vaikka mitä seuraavien kuukausien aikana.

 TEESIT & UKAASIT

 

  • Tutustu vuodenkiertoon ja lajeihin. Luonto-Liiton Kevätseuranta käy läpi nelisenkymmentä kevään merkkiä, ja esimerkiksi BirdLifen Lintuharrastajan vuosi teroittaa tarkemmin linnuista. Lähes joka lajiryhmälle löytyy oma Facebook-ryhmänsä, joka täyttää fiidisi ajankohtaisella luontotiedolla ja määritysosaamisella. Kirjoista, blogeista ja muusta nyt puhumattakaan. Kun tietää mitä odottaa ja mistä etsiä, raivaa tilaa odotuksille ja niiden yllättävälle täyttymiselle.
  • Tee muistiinpanoja, tallenna havaitsemaasi. Muuten trivialisoituminen uhkaa, kun uutta ja jännittävää ei jonain päivänä löydykään. Reflektointi auttaa asettamaan vähätkin havainnot kontekstiinsa ja rakentamaan yhteyksiä.
  • Välineurheile lompakon sallimissa rajoissa. Kunnon kiikareilla näkee kunnolla. Kännykkäkameralla on rajansa. Viiden kilon telttaa ei jaksa viedä parkkipaikkaa pidemmälle. Lämpimällä makuupussilla nukkuu vaikka hallayönä taivasalla. Jopolla ei välttämättä jaksa aamuksi lintupaikoille. Ilman sadevaatteita ei voi.
  • Riko rytmiäsi. Mieti, mitkä ajat ja paikat toimivat. Muista, että kaikki on erilaista aamu- ja iltahämärässä, varsinkin tuntemattomassa ympäristössä. Älä unohda, että havainnoitsijalle miellyttävin keli ei välttämättä ole luonnon kannalta kiinnostavin. Älä turhaan arvosta eksotiikkaa, sillä kevät on kaikkialla. Älä kuitenkaan jämähdä mökkilaiturille tai lähipuistoon, sillä monipuoliset kohteet ovat monipuolisten havaintojen edellytys. Pysy liikkeessä, pysy paikallasi.

Maaliskuun 10. Uunisaari, Helsinki.

Isokoskelot ovat talvisten sulapaikkojen valopilkkuja. Kevät ei vähennä loistoa.

Tämä merikotka oli paikallinen helsinkiläinen, mutta samana päivänä, 4.3., Utössä laskettiin 96 ”mekoa”, joista yli 60 muutolla. Huikeaa!

Laulujoutsenet. Helsinki 13.3.2017

Kurki, ensimmäiseni. Liuskasaari, Helsinki 15.3.2017

 

 

 

Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi