amiraaliperhonen_helsinki

Kaunis myötävalo ja värikkäät, kontrastikkaat kohteet. Tilanne lienee sekä kuvaajalle että kameralle helpoimpia mahdollisia.  Jälki on sen mukaista.

Luonto tarjoaa tallennettavaa ajasta ja paikasta piittaamatta, mutta puhelimesta riippumaton kamera kulkee mukana vain harvoilla ja hurahtaneilla.

Oma kuvausvalmiuteni nousi hiljattain lähes sataan prosenttiin, sillä sain muutama kuukausi sitten uudenkiiltävän älypuhelimen. Nyt on aika havainnoida, onko hankinnasta ollut tässä mielessä mihinkään.

iSungphone Xplanetarium 3Plus Integrity

Tämä ei ole laitearvostelu, enkä ole siksi erityisen kiinnostunut mainostamaan, mikä ylihintainen ja epäeettisesti tuotettu vekotin on kyseessä. En ole muutenkaan hyvä arvioimaan, mitkä optisista tai käytännöllisistä ominaisuuksista ovat juuri tämän kämmenkokoisen suorakulmion vahvuuksia sen kymmeniin kilpailijoihin verrattuna. Vertailutietoa on joka tapauksessa verkko pullollaan.

Haluan sen sijaan nostaa esiin tilanteita, joissa taskussa kulkeva kamera on osoittanut vahvuuttaan.

Yksityiskohtien taju

Kärsäkäs kaupungissa.

sudenmaito_kivikko

Metsänpohja hämäränä iltapäivänä ei ole helpoimpia kuvauspaikkoja – varsinkaan ilman jalustaa – mutta kyllä tästäkin sudenmaito (etualan limasieni) sekä metsäisyys erottuu.

mittariperhonen_helsinki

Mittariperhosen loppu. Valoa riitti, ja yksityiskohdat erottuvat hienosti.

nappaimisto

The Escape from Tähtitorninmäki. Väsynyt puujalka, mutta hyvä esimerkki puhelinten mahdollistamasta lyhyestä tarkennusetäisyydestä ja pitkähköstä syväterävyysalueesta.

Tummasyyskorento

Tummasyyskorento, graniittiseiniemme faunaa.

 

Pörhösuomuhelokka tai aarnihelokka? Itäinen Pihlajasaari 23.8.2016

Pörhösuomuhelokka tai aarnihelokka? Itäinen Pihlajasaari 23.8.2016

Kuva voisi olla piirun verran parempikin, mutta sienistä on aina ilo napata lähikuvia. Vaivatta hoituva alaperspektiivi on paitsi dramaattinen myös hyvä tapa hoitaa lakin alapuoliset tuntomerkit talteen.

Muutoksen dokumentointi

kruunuvuorenranta_huvila

kruunuvuorenranta_hakkuut

kruunuvuorenranta_rakennus

Ympäristö muuttuu – näiden kuvien tapauksessa Laajasalon upeassa Kruunuvuorenrannassa. Muutoksen dokumentointia ei helposti ota asiakseen, mutta erityisesti ennen ja jälkeen -kuvista voisi olla suurta iloa. Kännykkä sopii tietysti minkä tahansa arvokkaan asian, kuten huonosti tunnetun metsäkohteen, dokumentointiin suojelun tueksi.

Sää

ensilumi_helsinki-2

Ensilumi sataa Tähtitorninmäelle 2.11. 2016

pilviharso

Pilvet ja sää ovat erinomaisen puheenaiheen lisäksi loistava kohde taskussa kulkevalle kameralle. Havainnoista voi olla myös hyötyä, mikäli ne lataa samalla Nasan Globe Observeriin. Tai Ursan Taivaanvahtiin – varsinkin, jos kyse oli yhtään erikoisemmasta ilmiöstä.

Vetiset leikit

parskeet_helsinki

parskyt

Mikäli puhelin on vesitiivis, sen uskaltaa viedä myös sateella tai myrskyllä sinne, missä tapahtuu. Merivedessä laitetta ei tosin kannattane uittaa.

Laatu rajoittaa

Kameran laadulla on tietenkin väliä. Vaikka jälkeä ei ollakaan vertaamassa järjestelmäkameran kuviin 1, kuolee peruskuvan viehätys hetkessä, mikäli kenno piirtää pikselisuttua kelvottomasti toistuvissa väreissä. Monet nykyiset puhelinkamerat – vuosien takaisista puhumattakaan – rajoittuvat käyttökelpoisuudeltaan laajakulman auringonpaisteiselle kaistaleelle. Siis hieman kuin suomalaiset ”kesäkaupungit”, jotka eivät kestä yksityiskohtaista tarkastelua kuin muutaman kuukauden vuodesta.

Toki: Laatu on subjektiivinen kysymys, joka riippuu hifistelytason lisäksi kuvan käyttökohteesta ja -koosta. Taitava kuvaaja osaa loihtia ihmeitä tiukissakin tekniikan asettamissa rajoissa, eikä lajinmääritysräpsyn ottajaa välttämättä liikuta kuin kuvan selkeys.

Mutta välineurheiluaspekti on silti todellinen, sillä kehnompi kenno ja heikompi optiikka rajoittaa 2. Kuvanlaadun lisäksi laitteiden välillä on eroa niin käytettävyyden (kuten ergonomia, manuaalitarkennus, säätöjen vaivattomuus) kuin kameran mahdollistamien kuvaustilanteiden tasolla. Jälkimmäisiin lukeutuu esimerkiksi vesitiiviys, lähin tarkennusetäisyys sekä hämäräkuvaus.

Hyöty irti

Kävin yllä läpi muutamia havaitsemiani etuja, mutta kuten mainitsin, olen omistanut taskukokoisen puhelimen vasta muutamia kuukausia. Talviolosuhteetkin ovat pitkälti testaamatta. Kuulisin siis mielelläni kommenteissa, mihin kaikkeen muuhun puhelinkamera voi revetä.

On joka tapauksessa selvää, että älypuhelin kannattaa suunnata luontoon pelkkiä maisemakuvia monipuolisemmin. Koska kohtuullinen kamera löytyy tätä nykyä lähes joka taskusta, tuloksena voi olla myös luontohavaintojen määrän kasvu sekä uudenlaisien harrastustapojen syntyminen. Ottakaamme hyöty irti.

koivu_kruunuvuorenranta

 

  1. En usko hetkeäkään, että näemme vielä vuosiin sellaista puhelinkameraa, joka oikeasti toimisi isomman kameran vaihtoehtona edes erityistilanteiden, kuten lintukuvauksen, ulkopuolella. Ennustaminen on toki vaarallinen laji, varsinkin teknologian.
  2. Eroa tekee tietysti sekin, osaako ja jaksaako käsitellä kuvia puhelimen perusohjelmaa tarkemmin. Ja saako puhelimella kuvattua tätä varten RAW-muodossa vai ei. Tämän jutun kuvia on pääosin jälkikäsitelty – usein sitä enemmän, mitä epätasaisempi valaistustilanne kuvaushetkellä vallitsi.
Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi