Pikkukäpylintu, Eira

Talven valottomimmat kuukaudet houkuttelevat liimautumaan lähiympäristöön. Mikään ei tähän tietenkään pakota, mutta vähälumisina ja pilvisinä päivinä ei juuri jaksa Seurasaarta mittavampiin maastoihin. Lähipuistot, -rannat ja -ruderaatit riittävät.

Kohta jo kymmentuntisiksi kirivien päivien myötä tilanne alkaa muuttua. Vaikka helmikuu osoittautuisi hyytävän talviseksi, ja meri Helsingin edustalla jäätyisi pitäen muuttosorsat kaukana, tunnelma on silti toinen. Helsingin helmikuun keskeinen ajatus on lopputalvi, eikä se raasta samalla teholla kuin kaksi edeltäjäänsä – siitä huolimatta, että keskilämpötilaltaan vuoden kylmin kuukausi onkin.

Tehdään lopputalven kunniaksi pieni katsaus alkuvuoden lintuihin, Etelä-Helsinkiin keskittyen.

Kaivopuisto 10.1.

Kanadanhanhi on karaistunut. Tammi–helmikuun vaihteessa muutama valkoposkihanhikin sinnitteli vielä Töölönlahdella.

Lapinpöllö viihtyi Viikissä viikon päivät. Itse kävin bongaamassa linnun vain kerran, ja tallensin tämän vakaan katseen hämärtyvän illan valossa.

On ilo tajuta, että veikeän puukiipijän voi havaita Kaivopuistossakin. Tämä yksilö intoutui kuuluvaan lauluun  jo 12. tammikuuta.

Tähtitorninmäellä on läpi talven viihtynyt siipivikainen punakylkirastas. Lintu pystyy kyllä lentämään, ja toivon mukaan tähän asti selviäminen on osoitus siitä, että kylmä helmikuukaan ei tätä rastasta enää kaada.

Munkkisaaressa tapaa talvisin 50–150 yksilön sinisorsaparven.

Urpiaisia on tänä talvena havaittu runsaasti. Tämä yksilö näyttäisi pyytävän pienempää havainnointiaktiivisuutta. Peipoille ja järripeipoille Talvi on ollut ennätyksellinen, kuten esimerkiksi Pihabongauksesta kerrotaan.

Varis on osittaismuuttaja. Mietityttääköhän päätös Eiraan jäämisestä?

Yksittäisiä mustarastaita laulattaa silloin tällöin pitkin talvea, mutta myös varsinainen konserttikausi on pian aluillaan. Kuvan yksilö ei oikeasti laulanut, mutta kuvaaja pelaakin vaikutelmilla eikä totuudella.

Tähtitorninmäki 12.1.

Siivistään merikotka tunnetaan. Kuva jäi köyhäksi, mutta kelpaahan tällaista puistosta katsella. Tämä lintu on puvun perusteella esiaikuinen ja viettää kenties neljättä kalenterivuottaan.

Keltasirkku on maatalousympäristössä yleinen, mutta Tähtitorninmäellä en muista sitä tätä ennen havainneeni.

Kaksi vuorihemppoa ja urpiaisia/tundraurpiaisia 23.1.

Suomenlinnan kiertely sai todellisen piristysruiskeen, kun havaitsin ruderaatilta toiselle seilaavassa urpiaisparvessa häivähdyksen kellanruskeaa.  Hetken seurailtuani noin 40 linnun eloisa parvi laskeutui lähemmäksi, ja paria määritysräpsyä myöhemmin selvisi täräyttävä totuus: vuorihemppoja! Kaikkiaan kuvista löytyi jopa 13 vuorihemppoa – toistaiseksi isoin parvi, joka Uudeltamaalta on tänä talvena ilmoitettu. Tiirasta päätellen koko maasta ei ole havaittu suurempaa sitten lokakuun puolivälin.

Kyseessä ovat myös ensimmäiset itse löytämäni vuorihempot – lajinhan olen havainnut kokonaista kerran aiemmin!

Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi