Kirjosieppo. Päällimmäisenä mielessä kuulemma trooppinen Afrikka. Lauttasaari 21.8.2016.

Kirjosieppo. Päällimmäisenä mielessä trooppinen Afrikka. Lauttasaari 21.8.2016.

Lintujen syysmuutto on salakavala projekti. Juhannuksesta lähtien lintuja pikkuhiljaa häviää, ja viimeistään marraskuussa havahdumme hiljaisuuteen.

Toki, syksyisin nähdään myös huikeita massamuuttoja, joissa sadat tuhannet – jopa miljoonat – linnut painavat kohti eteläisiä ilmansuuntia saman aamupäivän aikana. Siinä ei ole mitään huomaamatonta. Mutta yllättävän suuri osa kokonaisuudesta tapahtuu silti kuin varkain.

Kesäkuusta jouluun

Syysmuutto alkaa oikeastaan jo silloin kun moni meistä on vasta kaivanut kammottavat kesäsandaalinsa naftaliinista. Tämä vaihe ei vielä havahduta kuin asiaan vihkiytyneitä, sillä muuttajina on lähinnä harvoja pesintätyönsä tehneitä kahlaajia, joiden poikaset ja puolisot jäävät vielä Suomeen.

Heinäkuussa tapahtuu jo muutama selkeä muutos: Esimerkiksi naurulokit ovatkin kuun edetessä yhtäkkiä vähissä, vaikka räkätys raikui vielä hetki sitten mitä riemukkaimmin. Toisaalta kahlaajia alkaa saapua lietteille ja lintulahdille.

Elokuussa päästään monen lajin kohdalla jo tositoimiin. Hyönteissyöjiä häviää, tervapääskyjen kirskunta vaimenee kuun loppua kohti ja esimerkiksi yleisin petolintumme, varpushaukka, esiintyy pian runsaimmillaan.

varpushaukka_Helsinki

Varpushaukka on näkyvä laji syysmuutolla. Osa kannasta jää tietysti talvehtimaankin. Tähtitorninmäki, Helsinki 25.9.2015.

Itse muuttoa on tietysti hieno seurata. Alkusyksyn lempeinä aamuina vallitsee kiehtova välitila, ja iltapäivän petomuuttoa saattaa katsoa kuin lämmin kesä ei olisi vielä kaikkoamassakaan. Päiväpetolintuja näkee hyvänä syysmuuttopäivänä paremmin kuin koskaan muulloin, eikä ainakaan isoja petoja varten tarvitse edes olla aamuvarhaisella liikkeellä.

Mahdollisuus todellisen massamuuton kokemiseen koittaa viimeistään syyskuun puolella. Silloin peippoja ja muita pikkulintuja voi viuhua havaitsijan ohi lakkaamattomana tuhansien lintujen virtana, jos vain keli ja havaintopaikka osuvat kohdalleen. Itse aloin tosissaan uskoa lintujen muuttavan vasta tämän koettuani!

Muutontarkkailu ei kuitenkaan ole ainoa tapa seurata syysmuuttoa.

Eräs arkisen ilahduttava ilmiö onkin se, kuinka kesän jäljiltä hiljainen lähipuisto tai metsikkö saa elokuussa hetkeksi uusia vieraita muutolle valmistautuvista hyönteissyöjistä. Maastossa näkyy ja kuuluu sekä aikuisia että saman vuoden poikasia ja nuorukaisia. Lintumaailma tuntuu taas aktivoituneen. Muutama yksilö kenties tapailee lauluakin, tosin kevättä hillitymmin. Monet hyönteissyöjistä ovat yömuuttajia, joten käytännössä itse muuton havaitsee parhaiten siitä, että jonain päivänä tienoo on jälleen lajia tai kahta hiljaisempi. 1

Näyttävämmistä kokoontumisista vastaavat jonkin ajan kuluttua muun muassa kurjet ja hanhet, joita alkaa kerääntyä tuhatmäärin sopiville paikoille. Niiden lähtöön on kuitenkin vielä tovi.

Nyt elokuun lopulla on loistava aika yhtyä syysmuuton yleisöön. Showta on jäljellä vaikka kuinka.

 


Keskeiset linkit:

Lintuharrastajan vuodenkierto tarjoaa katsauksen siihen, mitä missäkin kuussa voi keskimäärin odottaa. Parin viikon välein päivittyvä lintutilanne antaa vinkkejä ja ideoita. BirdLifen sivuilta löytyy muutenkin hyviä harrastusvinkkejä.

Hieman raskas mutta kattava esitys lintulajien vuosiesiintymisestä löytyy täältä.  

Suomen linnut -ryhmä auttaa täyttämään Facebook-feediä ajankohtaisilla lintukuvilla.


 

Aamu valkenee Skatanniemen kärjessä Helsingissä. Muutto ei revennyt, mutta varpushaukkoja näkyi silti kymmeniä. Västäräkkejä kertyi kärkeen ja katosi jälkiä jättämättä. 4.9.2011

Aamu valkenee Skatanniemen kärjessä Helsingissä. Muutto ei revennyt, mutta varpushaukkoja näkyi silti kymmeniä. Västäräkkejä kertyi kärkeen ja katosi jälkiä jättämättä. 4.9.2011.

 

Pikkulepinkäisiä näkyy muuttoaikana hyvin. Tätä poikasta koiras vielä ruokki 10.8.2016. Porvarinlahti, Helsinki.

Pikkulepinkäisiä näkyy muuttoaikana hyvin. Tätä poikasta koiras vielä ruokki 10.8.2016. Porvarinlahti, Helsinki.

 

Kuvauksellinen joskin sumuinen syysaamu valkenee Porkkalanniemessä syyskuun lopulla. Muun muassa sepelkyyhkyjä oli liikkeellä.

Kuvauksellinen joskin sumuinen syysaamu valkenee Porkkalanniemessä syyskuun lopulla. Muun muassa sepelkyyhkyjä oli liikkeellä.

 

Pensastasku, suuntana pian Afrikka. Lauttasaari, Helsinki 21.8.2016

Pensastasku, suuntana pian Afrikka. Lauttasaari, Helsinki 21.8.2016.

 

Kurkimuuttoon mennee vielä ainakin kuukausi. Uusimaa, 26.9.2012.

Kovimpaan kurkimuuttoon mennee vielä ainakin kuukausi. Uusimaa, 26.9.2012. (Edit: Allekirjoittanut näki ensimmäisen muuttoparven Helsingistä jo 5.9.2016)

 

  1. Yömuutto ei tosin tapahdu täydessä hiljaisuudessa, vaan joidenkin lajien muuttoparvien ääntelyä voi myös havainnoida.
Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi