Revontulet – niiden perässä saattaa vaeltaa jopa puolitoista kilometriä.

revontulet7x

Pitkin Suomea tulvii kuvia kohahduttavista pohjanpaloista järvillä ja tuntureilla, mutta täällä koet lähinnä sen, kuinka säteet loistavat kilpaa pääkaupunkimme prestiisin julkisivun kanssa.  Valtaosa kuvista on otettu 7.10. ja ainoastaan yksi surkeahko rääpäle piirtyi kennolle enää 8. päivän iltana. Silloin aktiivisuutta ei lopulta juuri ollutkaan.

8. päivänä oli Suomenlinnasta havaittavissa enää rippeet.

8.10.  Suomenlinnasta oli havaittavissa enää myrskyn hetkellisiksi jääneet rippeet. Tätäkin kesti alle kymmenen minuuttia.

Kaivopuistosta katsottuna seitsemäntenä koettiin  yksi noin vartin mittainen maksimi, jonka aikana taivaanlaki sai kauniin kruunun ja säteissä oli sekä eloa että väriäkin. Muuten näytelmä hautautui pitkälti pilvien ja pilviharson sekä valosaasteen alle. Helsingissä jaksaa vain, jos tyytyy vähään.

No, totta puhuen maksimi oli oikein komea, vaikka lähellekään maaliskuisista tunnelmista ei saanutkaan nauttia.

Tavallista vähäpilvisempi ilta ja heikot reposet.

Tavallista vähäpilvisempi ilta. Tämä näky ei vielä saanut sydäntä sykähtelemään.

 

Vieraskoreus voitti

Revontulimahdollisuuden houkuttamana mäellä oli muun muassa kaksi ranskalaista, joista toinen ei ollut koskaan nähnyt revontulia. Alkuun saimme seurata juuri ja juuri erottuvia vihreitä kajastuksia ja yritin pidätellä pettymykseni julkituomista, sillä revontulineitsyttä kuitenkin ilahdutti se, että hän on nyt edes kerran nähnyt ilmiön. Erottuihan sieltä vähän vihreää liikettä oranssinpunaisella kaupunkitaivaalla. Mahtava kokemus, sans doute.

Maksimi ajoittui onneksi juuri samalle minuutille kuin heidän lähtöaikeensa. Pian pohjoistaivaan harvat verhot levittäytyivät eloisina esirippuina, ja zeniitistä syöksyi säteitä, jotka kokosivat yllemme kauniin koronan. Spectaculaire, sanoi ranskalainen!

 

revontulet71

 

Uunisaari on kirkas saari, sano.

Uunisaari on kirkas saari, sano.

 

revontulet72

Vihreä savu ei voi olla hyvä merkki.

Vihreä savu ei voi olla hyvä merkki.

revontulet73

Bonuksena epätodellisia värejä ja Tallinnan valosaastetta pilvissä, sillä piti Suomenlinnasta 8.10. nyt jotain kuvata.

Bonuksena epätodellisia värejä ja Tallinnan valosaastetta pilvissä, sillä pitihän Suomenlinnasta 8.10.  jotain valoilmiötä revontulten petettyäkin kuvata.

 

Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi