Keväästä jäi outo maku. Vaikka alku oli piirun verran lämpimän puolella, kylmyys vallitsi Suomea vielä pitkään toukokuulle 1. Muutos kohti kesää ei ollut tyylipuhtaan vaiheittainen, vaan eteneminen tapahtui raskain nykäyksin.

Ensin kirjosieppoa tai kimalaiskuningatarta sai odottaa kuin vihreiden puoluekokouksen ääntenlaskentaa, sitten talvitakin riisuttua tuomi olikin komeasti kukassa. Äkillinen muutos pikemminkin lamautti kuin innosti. Tuntui, kuin joku olisi nykäissyt viikon tai kaksi kalenterista. Alkanut lintukesäkin on ollut osin vielä lintukevät.

Kevään kulku vaikuttaa myös kesään, vaikka luonto ei keikkuvuudesta kauhistukaan. Esimerkiksi hyttysiä on saattanut kohdata kato, ja myöhään kukintansa aloittaneet pajut ovat voineet aiheuttaa ongelmia pölyttäjähyönteisille. Kasvien menestyksen suhteen keskeistä on puolestaan se, jatkuuko kylmä yhtäjaksoisen pitkään vai pääseekö takatalvi taittamaan jo alkaneen kasvun.

Se, millaiseksi kesä muodostuu on selvinnyt jo osin. Syysmuutto käy monilla lintulajeilla jo ajankohtaiseksi, mutta esimerkiksi heinäsirkkojen ja hepokattien kausi on vasta tuloillaan.

Tätä kirjoittaessa vuoden pisin päivä otetaan Helsingissä vastaan noin 15 asteen lämpötilassa, auringonpaisteen pysyessä toistaiseksi voitolla uhkaavasta sateesta. Yön lempeä sääennuste houkuttelee lähtemään lähimetsään.

Kaunis hanhinauha. Kuvio muodostuu metsä- ja tundrahanhista, joita muutti tuhatmäärin erityisesti maalis–huhtikuun vaihteessa.

 

Ainakin 700 merimetsoa viihtyi Etelä-Helsingin edustalla huhtikuun alussa.

 

Meriharakat

 

Västäräkki on hyvin, hyvin suloinen.

 

Utön retkemme oli osin sumuinen. Voit lukea pidemmän retkikertomukseni täältä.

 

Punarinnat helkkyivät Tähtitorninmäellä huhtikuun alusta lähtien.

 

Pikkutyllejä oli saapunut Vanhankaupunginlahdelle huhtikuun puoliväliin mennessä. Laji on BirdLife Suomen vuoden lintu, eli kirjaathan havaintosi Tiiraan!

 

Merihanhen ja kanadanhanhen risteymä ei häpeile. Matalajärvi, Espoo 7.5.

 

Laulurastas paljasti pesänsä varoittelemalla.

 

Kolme lajia pääskyjä – ja takana järvellä kiisi kiitäjäkin, tervapääsky. Toukokuun 9. tämä oli havahduttava hetki.

Arktinen muutto odottaa. Toukokuun puolivälissä horisontti täyttyi valkoposkinauhoista. Porvoon Söderskäriltä laskettiin  370 000 muuttajaa – yhden päivän aikana.

 

Vaahtera kukkii toukokuun puolivälissä.

Toukokuun loppu, kesä on viimein Helsingissä.

 

Mehiläishaukka on mahtava ilmestys. Tämä yksilö muutti Pihlajasaaren yli 20. toukokuuta.

 

 

Yksi Kivinokan pikkusiepoista.

 

Tullisaaren tikanpoika.

 

  1. Kuukausitilastoihin kylmyys ei kirjautunut aivan koetun dramaattisena. Kuukauden keskilämpötila ei kuitenkaan kerro kuin osan tarinasta.
Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi