Kaivopuisto 12.8.2017

Kiira-myrskyn ensimmäinen, Helsinkiä alkuillasta ravisuttanut rintama on jo takana. Pohjoistaivaalla komeilivat hetki sitten rauhalliset pilvisäteet ja eteläisellä uivat pienehköt utareet. Rauhallisessa horisontissa välähteli alkuun kerran viidessä minuutissa, nyt jo vähintään minuutin välein. Lähestyvä myrsky painaa vauhdilla itäisiin ilmansuuntiin. Laimea välke korvautuu villisti haarautuvilla purkauskanavilla.  Illan valo hiipuu, ja valotusajat venyvät varmemmin salamoita vangitseviin sekunteihin.

 

Kaivopuisto 25.8.2017

Aurinko on hetkeä aiemmin noussut Etelä-Helsingissä. Heti hämärän hälvettyä nuolihaukka kohosi Harakan saaren suunnilta. Kaivopuiston ilmatilaa hallitsevat metsäkirvisten sirahdukset, satunnaisten käpylintujen klipsautukset, paikallisen pajulinnun surullinen, katkeileva syyslaulu sekä keltavästäräkkien luikaukset. Muutto kuuluu. Varpushaukkoja on liikkeellä heti aamusta, kuten odottaa sopi.

 

Örö, Kemiönsaari 8.8.2017

Yö on lämmin ja hyttysetön. Vaikka Örö  tuntui alkuillasta vilkkaalta, saari tarjoaa aamuyöstä lähes yksinäisen aavikon tunnelmaa.  Mitä nyt korkealle kohoava tutkalaite toistaa jankkaavaa, mekaanisen laahaavaa säettään. Rannoilla ei ole ketään, kuu on täysi ja taivas valoisa ja puolipilvinen. Tuntuu oudolta ajatella, että suuri osa saaren vieraista nukkuu tämän kirkkaan ja erikoislaatuisen hetken ohi. Itse en pysty keskittymään edes kuvaamiseen, kuljen vain samaa niemeä edestakaisin.

 

Gumböle träsk, 29.7.2017

Kaksi joutsenta saa helposti haltuunsa pienen lammen Helsingin ja Vantaan rajalla. Eivät ne ainoat linnut ole, mutta huomioni – ja useat sadat aamulla valotetut kameraruudut – kohdistuu pitkään yksin niihin. Kaksikko ei varsinaisesti tunnu pelkäävän minua, enkä ole suinkaan heidän katseiltaan piilossa, mutta pidän oman puoleni sanattomasta sopimuksestamme välttämällä aivan rantaan paukkaamista. Onneksi lammella saa kuvattua muutenkin, huomaavaisen etäisyyden päästä. Vähäinen valo ja pieni ele muotoilevat kuvan.

Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi