eivor

Matka Helsingistä kestää kahdeksan tuntia suuntaansa, ja perillä aikaa jää vain puolitoista päivää. Kannattaako?

Jurmo kannattaa aina.

Olen nähnyt saaren kaikkina vuodenaikoina paitsi talvella, joten helmikuinen retki tuntui hyytävän hyvältä idealta. Talvi kuitenkin väisti jo aikapäiviä sitten, ja Jurmossa vaikuttikin viikonloppuna (19.-21.2.) sään puolesta lähes samalta kuin huhtikuisilla retkillä.

Hyvä niin, koska elän jo henkistä kevättä.

Ensimmäiset kiurut (ja kangaskiurut) nähtiin saaristossa viime viikolla. Helsingissä ilmeisesti tänään. Kevään merkeistä virallisimmat – Hangon lintuasemalta havaitut kevätmuuttavat haahkat – ilmestyivät jo 17. helmikuuta. Töyhtöhyyppiäkin on nähty, kuten kahtena edellisenä helmikuuna. Lintukevään ensimerkit ovat siis jälleen aikaisessa.

Kevät ei vielä tällä Jurmon-reissulla revennyt, mutta riemu kyllä.

Piekana viihtyi komeasti saaressa. Kuvausetäisyys jäi tosin valitettavan pitkäksi.

Piekana viihtyi saarella. Kuvausetäisyys jäi tosin valitettavan pitkäksi.

Olin ensimmäistä kertaa Jurmon lintuaseman miehittäjänä, joten paineet hyville havainnoille olivat tavallista kovemmat. Alku oli ainakin lupaava: pääsimme saareen iltayhdeksän tienoilla, ja pian kaksi sarvipöllöä kuuluttikin meidät saapuneeksi. Yksi jatkuvalla innolla, toinen vain hetken ja vaimeammin. Kaikkia ei voi miellyttää.

Eräs puhuttaneista lajeista oli allihaahka, jonka näkemiseen on Jurmossa kohtuulliset mahdollisuudet – ainakin tuurin ollessa myötäinen. Jauhoimme linnusta jo menomatkalla ja myöhemmin illalla asemalla. Erityisesti naaraan määrittäminen jostain kaukaa aallokon ja räntäsateen seasta mietitytti, komeaa koirasta kun ei kehdannut edes odottaa.

Pohtimiselle oli luonnollinen syy: allihaahka olisi uusi tuttavuus kolmelle viidestä lintuasemalaisesta – jopa yhdelle, joka on reissannut Jurmossa vuosien ajan aktiivisesti.

Tällä kertaa lintuelämään yhdistyi myös tuhon ja kuoleman tuottamista, sillä saaren länsiriuttaan vasta viime vuosina yhdistynyt Heinäsaari (Estrevlarna) kärsii kurtturuusuista. Kasveja on käyty aiemmin tuhoamassa, mutta meidän likaisena tehtävänämme oli yrittää varmistaa, etteivät muutamat esiin tunkevat kasvustot saisi enää valoa yhteyttämiseen. Peitimme niitä siis pressuilla!

Lintuharrastaja huutaa syystä

Matkalla vieraslajia torjumaan pysähdyimme laskemaan noin 160 telkän ja tukkasotkan porukkaa. Pian kuulin vierestäni rauhallisen luontohetken suosikkiäänen: karjuvan lintuharrastajan. Voimakasta verbalisointia sävytti maaninen nauru.

Huuto ei johtunut merelle tuijottelun laukaisemasta eksistentiaalisesta tuskasta, vaan siitä, että kaukoputken näkökentässä killui ALLIHAAHKA! KOIRAS!

Iloinen paniikki linnun näkemiseksi valtasi koko kehon. Kuvaa en saanut, mutta katsokaa nyt vaikka tästä. Aivan epätodellisen hieno ilmestys. Se ihan oikeasti näyttää tuolta! Kaikki meistä ehtivät nähdä linnun – vieläpä katsoa kaikessa rauhassa.

Seuraavaksi nautimme ”odotetusti” pulmusista (11) sekä tunturikiuruista (9), mukavan suurin määrin. Merisirrien missaaminen ei paljoa allihaahkan jälkeen harmittanut. Kolmen lapasotkan parvi lämmitti. Päivän havainnoista puuttunut kanahaukkakin tuli hetkeä ennen hämärää käymään lintuaseman aidalla.

Tiiran etusivulla kuuden havainnon voimin. Olemme nyt hyviä ihmisiä!

Tiiran etusivulla kuuden havainnon voimin. Olemme nyt hyviä ihmisiä!

Sunnuntaina saimme hieman aurinkoa sekä perusmukavia havaintoja, kuten viisi teertä, kymmenen merikotkaa samalta luodolta sekä retkenpinnaksi merimetson. Jurmo oli siis meille loppuun asti suopea.

Paluumatkalla m/s Eivorilta löytyi kulinaarinen päivälliskombo: olut ja berliininmunkki.

Paluumatkalla m/s Eivorilta löytyi kulinaarinen päivälliskombo: olut ja berliininmunkki.

Bussinodottelun Pärnäisissä kruunasi jättimäisiksi kasvaneiden nuoskalumihiutaleiden tyylikäs myräkkä. Tuisku tarjosi mahdollisuuksia sekä kauniisiin talvikuviin (joita en juuri ottanut) että loskaiseen rakennetun ympäristön realismiin (mistä nautin).

Älä koske puomiin.

Runollinen Nauvo–Korppoo-lautta.

Runollinen Nauvo–Korppoo-lautta.

eivor

lumisade

liikennemerkki_pieni

Runollinen Nauvo–Korppoo-lautan portti. 21.2.2016

 

P.S.

Olisko tällä Tinderissä ns. matchy-matchy?

Olisko tällä Tinderissä ns. matchy-matchy?

Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi