Olimme kuukausi sitten Luonto-Liiton Uudenmaan piirin pyöräretkellä Tanskassa. Oli kivaa, kukaan ei itkenyt. Ainakaan julkisesti.

Sanottavaa on silti vähän – muun muassa siksi, että muistiinpanot retkeltä ovat olemattomat. Muita panoja on onneksi olemassa, mutta se ei mitenkään liity retkeen tai tähän kirjoitukseen. Tai niinhän mä netissä väitän.

Jos pyöräreitti näyttää tältä, ei pyöräily ole välttämättä täysin ikävää.

Jos pyöräreitti kulkee täällä, ei pyöräilykään ole välttämättä täysin ikävää.

Miten toimia, jos haluaa kirjoittaa asiasta, josta ei oikein ole sanottavaa? Silloin tehdään lista, jonka kohtien lukumäärästä tehdään kirjaimellisesti numero.

8 totuutta keväisestä Hovedstadenista

1. Pyöräilymaan pyöräilypääkaupungista on helppo vuokrata pyörä ja lähteä pyöräilemään. Baisikeli-niminen vuokraamo jätti positiivisen vaikutelman, suosittelen.

tanska_pyokkimetsa

tanska_pyokki-10tanska_metsa-22. Pyökkimetsät ovat suomalaiselle ihastuttavaa eksotiikkaa. Peukaloiset, tiltaltit ja sirittäjät pitävät aamusta alkaen seuraa. Älä nuku aamuhetken ohi – tai jos nukut, älä ainakaan nuku iltahetkeäkin. Nuku päivällä, silloin on aurinkoista ja ikävää.

Kaunis leiripaikka on kuvattava kaunistelematta.

Kaunis leiripaikka on kuvattava kaunistelematta.

Minä ja ystäväni leiripaikalla.

Minä ja ystäväni iltapuhteilla.

3. Osa leiripaikoista on hankala löytää – siitä huolimatta, että ne sivuavat suosittua pyöräreittiä. Ei auta, vaikka paikka olisi junaradan vieressä, sillä leiripaikkaoppaan karttaan on merkitty kaikki muu paitsi kohteen tarkka sijainti. Nämä olisi hyvä saada verkkoon.

tanska_pyokki4. Kevät on, yllättävää kyllä, etelässä (Tanskassa) pidemmällä kuin pohjoisessa (Suomessa). Kuulit asiasta ensimmäistä kertaa tästä blogista.

tanska_meri-7

Kuvan purjeveneet eivät liity asiaan mitenkään.

Kuvan purjeveneet eivät liity asiaan mitenkään.

5. Pyöräilyyn mainiosti sopiva rantareitti tutustuttaa vauraampaan Tanskaan- sekä siihen, että jos rantoja ei suojaa rakentamiselta, mukavan rantapaikan tilalla on pian jonkun kakkos- tai kolmosasunto mittavine aitoineen. No, kyllä meille turisteille rantaluontoa riitti. Ja rahvashan lähinnä sotkee ja mekastaa, halvan alkoholin ja sokerijuoman turruttamana.

Tosinainen ei tarvitse kiikareita havainnontekoon.

Yksi havaitsee, kolmen hengen tuomaristo vahvistaa määrityksen.

tanska_meri

tanska_maisema6. Pyöräreitin varrella ja siltä hieman poiketen näkee varsin monipuolisesti luontoa. Merimaisemaa ajoittaisine dyyneineen kelpaa paeta vehreään jalopuumetsään tai järvenrannan lintutorniin. Meidän retkemme keskittyi hallinnollisesti katsoen pääkaupunkialueelle, eli Kööpenhaminasta pohjoisrannikolle ja hieman eri reittiä takaisin.

tanska_järvi

tanska_nokikana7. Runollisen rikkumatonta luonnonrauhaa on turha odottaa. Me tosin suunnittelimme reittimme aika lomaturistihengessä, eli en osaa sanoa, olisiko yksinäisyyden saavuttaminen metsiä hyödyntäen jotenkin mahdollista. En usko, ellei retki ole lyhyt.

tanska_ranta

tanska_pyorailijat8. Jos pyöräily hyväkuntoisilla reiteillä ja merelle tuijottelu maistuu, kannattaa lähteä. Matkalle osuu paljon sekä luonto- että kulttuurikohteita, ja tarkemmalla suunnittelulla on aika helppo muokata retki huvitustoiveitaan vastaavaksi.

tanska_putkeen9. Jos kirjoittaja ei kovin tarkkaan mainitse, missä reitti kulki, on kirjoituksesta vain vähän apua omaa reittiä suunnitellessa. Siksi loppuun laitetaan ”hauska vitsi-kuva”.

Tässä vielä toinenkin osoitus älystämme:  eräs kiehtovista luontohavainnoista oli käsivarteeni kiinnittynyt pikkuruinen nymfivaiheen punkki. Sen nähtyään nokkela ystäväni tokaisi, että kyllä joka retkeltä jää jotain käteen.

Farum Sø, viimeinen leiripaikkamme. Turhan urbaani ympäristö, mutta aamulla näytti kivalta.

Farum Sø, viimeinen leiripaikkamme. Turhan urbaani ympäristö, mutta aamumaisemassa ei ollut valittamista.

Kirjoittaja Antti S. Salovaara
ans@iki.fi